Lammelår badsturøkt med fløtegratinerte poteter og waldorfsalat

like god kald som varm
Badsturøkt lammelår fra Smedstuen Gård er ferdig kokt, og du kan servere det kaldt på koldtbordet dersom du ønsker det.
Lammelår badsturøkt med fløtegratinerte poteter og waldorfsalat

Slik gjør du

Badsturøkt lammelår med fløtegratinerte poteter og waldorfsalat er et velsmakende middagstips.

Badsturøkt lammelår fra Smedstuen Gård er ferdig kokt, og du kan servere det kaldt på koldtbordet hvis du ønsker det. Oppvarming skjer lettest ved å legge lammelåret i et varmt vannbad. Smedstuen Gård sitt lammelår badsturøkt har vunnet NM i kjøttprodukter i kategorien «ferdig stekt/kokt».

  • Start med å varme opp vann i en stor kjele, som rommer det badsturøkte lammelåret, til en temperatur rundt 75-80 grader. Mens vannet varmes opp, går du i gang og lager fløtegratinerte poteter.
  • Legg lammelåret opp i vannbadet når vannet er varmt nok. Ikke ta av posen det badsturøkte lammelåret er pakket i. Dette er en kokepose som tåler varme. Det tar gjerne 1-1,5 time før lammelåret er gjennomvarmt. Stek de fløtegratinerte potetene mens du venter.
  • Mens badsturøkt lammelår varmes i vannbad og fløtegratinerte poteter stekes i ovnen, lager du waldorfsalat. Når poteter og tilbehør er ferdig, kan du ta lammelåret opp av vannbadet. Klipp et lite hull i posen og sørg for å ta vare på kraften.
  • Pynt gjerne med sukkererter og andre grønnsaker.

Fløtegratinerte poteter

  • Lag først hvit saus. Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitløk. Sausen skal være litt tykk.
  • Skjær løk i strimler, og surr løkstrimlene blanke i stekepannen.
  • Kutt poteter i tynne skiver.
  • Legg dette til slutt lagvis i en ildfast form. Først saus, så poteter og løk.
  • Strø litt ost på toppen.
  • Formen med fløtegratinerte poteter stekes på 180 grader C i ca 45-60 minutter.
  • Bruk avslutningsvis en kniv for å kjenne om potetene er møre.

Waldorfsalat

  • Bland majones, rømme og sukker.
  • Kutt valnøtter, stangselleri og epler i små biter.
  • Druene deles i 4 biter.
  • Vend dette forsiktig sammen.
  • Pynt til slutt med hele valnøtter og druer.

Tips

Ikke ta av posen lammelåret er pakket i. Denne posen samler opp kjøttkraften som eventuelt måtte sive ut. Denne kraften er en glimrende base til saus under serveringen.

Brun saus

  • Smør og mel brunes.
  • Spe med kraft. Bruk også litt av kraften fra lammelåret, men vær forsiktig da denne kan være litt salt.
  • La sausen småkoke ca. 10 minutter.
  • Smak til med fløte, salt og pepper.

Informasjon om lammelår badsturøkt kokt fra Smedstuen Gård

Ingredienser

 4 porsjoner
 

Badsturøkt lammelår kokt fra Smedstuen AS

Badsturøkt lammelår
ferdig kokt
fra Smedstuen AS

Fløtegratinerte poteter

  • ca. 500 gram poteter
  • 2 løk

Hvit saus til fløtegratinerte poteter

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • ca. 6 dl melk/fløteblanding
  • salt, pepper og hvitløk

Waldorfsalat

  • 3 ss majones
  • 3 ss rømme
  • 1/2 ts sukker
  • 2 stilker stangselleri
  • 20 røde eller grønne stenfrie druer
  • 2 rød epler
  • valnøtter etter ønske

Brun saus

  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • ca. 0,5 dl kjøttkraft eller buljong
  • litt kraft fra lammelåret
  • smak til med fløte
  • salt og pepper
KLIKK HER FOR VAREBESKRIVELSE  Varebeskrivelse