Lammestek med fløtegratinerte poteter og stekt tomat

av mørt og godt lammekjøtt
Lammekjøtt er både mørt og godt. Man behøver ikke være ekspert for å lage lammestek. Bruk et steketermometer til å sjekke når lammesteken er ferdig stekt, og alt vil ligge tilrette for et nydelig og velsmakende måltid.
Lammestek med fløtegratinerte poteter og stekt tomat

Slik gjør du

Lammestek med fløtegratinerte poteter og stekt tomat er et velsmakende middagstips.

Vår lammestek er ferdig surret, uten ben og lett å lage. Hemmeligheten er å bruke riktig steketemperatur og steketid. Stek av lam passer godt i påsken og i sesongen om høsten, men prøv gjerne lammestek ellers i året også. Lammesteik passer perfekt til en søndagsmiddag.

La steken temperere til romtemperatur på kjøkkenbenken et par timer før du steker den, da blir resultatet enda bedre!

  • Gni inn lammestek med krydder, salt og pepper. Del hvitløken opp i tynne båter, lag små snitt i steken og putt inn hvitløk og rosmarin.
  • Ha løk, gulrøtter og vann i en langpanne eller ildfast form. Legg steken over og stikk inn steketermometeret.
  • Stek ved 125° C i ca. 2 til 3 timer. 63° C på steketermometeret gir rosa lammestek. Ved 68° C er steken gjennomstekt.
  • La lammesteken hvile i minst et kvarter etter steking før oppskjæring. I mellomtiden lager du sausen.
  • Gi sjyen et oppkok og tilsett jevning mens du rører godt. Smak til med solbær, soya, salt og pepper. Server lammestek med stekte sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille. Grønnsakene freses lett i smør på panne.

Fløtegratinerte poteter

  • Lag først hvit saus. Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitløk. Sausen skal være litt tykk.
  • Skjær løk i strimler, og surr løkstrimlene blanke i stekepannen.
  • Kutt poteter i tynne skiver.
  • Legg dette til slutt lagvis i en ildfast form. Først saus, så poteter og løk.
  • Strø litt ost på toppen.
  • Formen med fløtegratinerte poteter stekes på 180 grader C i ca 45-60 minutter.
  • Bruk avslutningsvis en kniv for å kjenne om potetene er møre.

Pass på at du ikke steker for lenge, slik at lammestekens kjernetemperatur blir for høy og kjøttet blir tørt. Husk at temperaturen i lammesteken vil fortsette å stige et par grader etter at du har tatt den ut av stekeovnen. Se vår tabell over riktig kjernetemperatur for lammestek

Smedstuens surret lammestek uten ben kan lett skjæres i fine skiver etter at den er ferdig!

Informasjon om surret lammestek uten ben fra Smedstuen Gård


Vi anbefaler også:

Ingredienser

6 - 8 porsjoner
 

Lammestek fra Smedstuen AS

1 surret benfri lammestek
fra Smedstuen AS
på ca. 1,6 – 2,2 kg

  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss knust rosmarin / eventuelt 1 stilk fersk rosmarin
  • hvitløk, 3-4 båter
  • 1 vanlig løk i båter
  • 3 gulrøtter
  • 1 liter vann

Saus til stek av lam

  • ca. 1 liter stekesjy eller kraft, helst fra lammestek.
  • 5 ss hvetemel, røres ut i litt kaldt vann
  • 1 ss solbærsaft eller litt rødvin
  • 1 ss soyasaus
  • salt og pepper etter egen smak

Fløtegratinerte poteter

  • ca. 500 gram poteter
  • 2 løk

Hvit saus til fløtegratinerte poteter

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • ca. 6 dl melk/fløteblanding
  • salt, pepper og hvitløk
KLIKK HER FOR VAREBESKRIVELSE  Varebeskrivelse