ELGSTEK m/ bakte grønnsaker.

Be familien på elgstek på søndag! Vi vil anbefale å tilberede steken så nært opp til siste forbruksdag som mulig. Da får man best resultat. Videre anbefaler vi at du steker steika på lav temperatur over flere timer. Da sprenges ikke cellene i kjøttet og kjøttsaften beholdes inne i kjøttet. Dette gir også mørest kjøtt.

 



Til 6 porsjoner trenger du :

1,5-2,0  kg elg stek
2 ts salt
1 ½ ts pepper
1 ss hakket  frisk rosmarin
3 dl rødvin

Saus :

5 dl stekesky
1 ½ dl rømme
2-3 skiver gjeitost
ripsgele
2 ss hvetemel

Grønnsaker:

500gr gulrot
400 gr blomkål
400 gr neper
1 purre

Poteter kan velges etter ønske : kokte eller fløtegratinerte. Hjemmelaget mos kan også  være godt til.


Slik gjør  du :


Gni inn steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.

Sett ovnen på  80 gr . Steken brunes forsiktig i godt smør i jernpanne. Legg så steken i en langpanne, hell på rødvin. Steketiden tar flere timer avhengig av stekens tykkelse. Beregn god tid, 4-6 timer. Den lave steketempraturen gjør at cellene i kjøttet ikke sprenges og at saftigheten beholdes.
Når steketermometeret viser ca 62 gr er steken svakt rosa, ved 65 gr er godt stekt.
Ta ut steken og server straks. Kjøttet trenger ikke hvile når du har stekt det sakte og forsiktig. Sausen lager du ferdig på slutten.

Brun smør og mel i en kjele og spe med kraften fra steken, litt om gangen. Tilsett rømme gjeitost og ripssgele.

Gulrot skjæres i tynne staver. Blomkål, neper og purre  skjæres i  biter. Pakkes godt inn i folie m/ litt smør og salt .  legges i ovnen i ca 30 min sammen med steken.



Imaker publiseringsløsning - © 1996 - 2005 Imaker as